Textil spray minden mennyiségben 1.

Első feladatnak egy egyszerűbb mintát választottam,melyet sablon segítségével készítettem el. A textil spray-vel viszonylag gyorsan lehet dolgozni,a kevésbé gyakorlottak is könnyedén díszíthetnek vele.

csillag-sablon-data

Alapnak egy fehér-sárga csíkos trikót választottam,amihez csillagos motívumokat kerestem.

img_0107

Készen vásárolt sablont is használhatunk,vagy saját magunk is elkészíthetjük. Én matricapapírra (öntapadós papírra, lásd a Tudástárban) nyomtattam ki az első csillagot,majd körbevágtam ollóval, és késsel kivágtam a szükséges részeket. Ezután felragasztottam a felső elejére.

img_0105img_0110

Ajánlatos a kiválasztott ruhadarabot festés előtt kimosni,lehetőleg öblítő nélkül,illetve kivasalni.

Tehát,felragasztottam a csillagot,először a külső,aztán a belső részét.                         Ügyelni kell rá,hogy a sablon teljesen rásimuljon az anyagra!                                                 A mintához világos zöld és pink színt választottam. Mielőtt elkezdünk festeni,mindenképpen gondoljuk át,hogy hová szeretnénk a mintát elhelyezni és hová ne kerüljön festék,mert a spray szélesebben fúj majd! Ahová nem szeretnénk színt,azt a részt le kell takarni,ahogy a ruha alatti felületet is,hogy ne maszatoljunk össze mindent. Én sima újságpapírt tettem alá. Az első és hátsó rész közé tegyünk egy réteg papírt vagy anyagot,hogy ne üssön át a festék a ruhadarab hátsó oldalára. Az első permetezés előtt a flakonból kétszer permetezzünk egy felesleges papírra vagy anyagra,hogy egyenletesen meginduljon a festék. Ezután kezdődhet a minta készítése.                           Az első csillagot zölddel fújtam le.

img_0110img_0113

Ha közelebbről fújunk,zártabb,foltos felületet kapunk,ha távolabbról, akkor lágyabb,szórtabb lesz a festék eloszlása. Akkor lesznek szépek a minta körvonalai,ha a sablon szélénél mindenhova egyenletesen jut festék. A sablonozáshoz legideálisabb, textil spray esetében a műanyag sablon,de használhatunk,ahogy én is tettem,papírsablont is. Arra viszont fel kell készülnünk,hogy a papír sablon átnedvesedik,tehát csak a minta részleges száradása után tudjuk eltávolítani,rögtön a festés végeztével nem lehet!

Miután zölddel lefújtam az első csillagot,kiválasztottam két másikat,amelyeket az alsó részen helyeztem el. Én egymás után festettem meg őket,de lehet úgy is csinálni,hogy egyszerre, és azután szedni le az összes sablont.Most nem kevertem a színeket,mindegyik mintaelemhez csak egy színt használtam. img_0121img_0125

A felső jobb válla pántjához is tettem egy kis pinket,úgy,hogy egy pici csillagot félig fújtam körbe rajta. Ha ilyet csinálunk figyeljünk azoknak a részeknek a letakarására,amit megóvni szeretnénk a festéktől! Érdemes még fújás után egy kicsit felitatni a festéket a sablonról,papírtörlővel vagy papírzsepivel. Így, a papírsablon gyorsabban kiszárad,illetve leszedésnél egyik sablon sem okozhat foltosodást.

Száradás után (kb. 2 óra),egy anyagrétegen keresztül,vasaljuk néhány percig,hogy rögzüljön a festék az anyagon,illetve,hogy ezután mosható legyen (40 fokig). A festett ruhadarabot,lehetőség szerint,kifordítva mossuk.

Íme,ahogy nekem sikerült:

img_0134

Ezek után,biztos kedvet kaptatok ehhez a technikához! Ha van kérdésetek,ne habozzatok! Legközelebb egy hasonló szépséggel folytatjuk! Addig is iratkozzatok fel az ötletlevelünkre, ITT, hogy küldhessünk nektek még több ötletet!