Textilfilc varázslat 3.

Másodszorra egy egyszínű, szintén vonalas mintát választottam.

IMG_0037

Ennél a mintaelemnél viszont másfajta átmásolási módot alkalmaztam.                           Olyan ruhadaraboknál, amelyek nem látszanak át kellőképpen, nem tudjuk simán alátett sablonnal megoldani a minta átmásolását. Mivel én egy szürke felsőt választottam, a másoláshoz VASALÓS CERUZÁT (transzfer pencil) használtam. Ennek a ceruzának az a különlegessége, hogy pauszpapírról ÁTVASALHATÓ a textil felületére.

IMG_0030Általában kézimunka webáruházakban, boltokban megvásárolható (800-1000 Ft). Magyarországon én még csak piros színű ceruzával találkoztam, de külföldi oldalakon több színben megtalálható. Ennek megfelelően, csak olyan világosabb színű anyagokra tudjuk alkalmazni, amelyeken látszódnak a ( nem túl erős) piros színű vonalak.

Nézzük akkor, hogy készült ez a díszítés:                                                                              – Miután kiválasztottam egy szép vonalas mintát, lemásoltam és fekete filccel körberajzoltam, majd a vasalós ceruzával átmásoltam a pauszpapírra (másoló papírra).

IMG_0028

IMG_0031

IMG_0032– Ezután ráfordítottam a mintát a ruhadarabra, így a ceruzás fele érintkezett a textillel. NAGYON FONTOS, hogy ebben az esetben a minta TÜKÖRKÉPE fog az anyagra kerülni, tehát, ha ez a minta szempontjából lényeges, pl. feliratot rajzolunk, akkor a minta tükörképét kell a pauszra felvinni!                                                                                            – Majd vasalóval RÁVASALTAM a mintát, a pauszpapíron keresztül, az anyag felületére. (A rajzolt pauszt később újra fel tudjuk használni.) Figyeljünk arra a vasalásnál, hogy a minta minden részére rámenjünk a vasalóval, hogy hibátlanul jelenjen meg az anyagon.                – Ezután már csak átrajzoltam a vonalakat, az általam választott színnel. Nálam ez fekete textilfilc volt, 2 mm-es hegyvastagsággal. FONTOS, hogy rajzolás előtt tegyünk valamilyen papírt vagy textilt a rajzolt anyagréteg alá (mint eddig is), hogy ne üssön át a filc a ruhadarab másik oldalára.

IMG_0034– A mintát, miután megszáradt (ezt érintéssel meg tudjuk állapítani, ált. 1-3 óra), vasalással fixáltam, egy anyagrétegen keresztülIMG_0042

IMG_0043

– És elkészült a minta.

IMG_0037

IMG_0039Remélem, tetszett nektek ez a megoldás is!                                                             Rengeteg a lehetőség, bármilyen mintát választhattok! Jó alkotást!                                   Ha van kérdésetek, a “Minden vélemény számít”-ra kattintva, feltehetitek!                         Ajánlom figyelmetekbe a textilfilcekről szóló részletes leírásomat is (Textilfilc varázslat 1.)!

Ha szeretnétek még több ötletet, ide kattintsatok!