Textilfilc varázslat 4.

Ezt a hetet záró két mintának a következőket választottam:

IMG_0123

Arra gondoltam, hogy két darab baseball sapit díszítek, két különböző stílusú motívummal. Az egyik geometrikus, a másik egy kis bagoly forma.                                   Ebben az esetben ismét egy másfajta mintaátmásolási módot alkalmaztam. Matricapapírból készítettem sablont, mivel az anyag vastag és sötétebb színű, csak valamilyen papír vagy műanyag sablon ráhelyezésével tudunk mintát átmásolni rá, persze az ügyesebbek szabad kézzel is rajzolhatnak. A matricapapír olyan papír, aminek az egyik fele öntapadós, ha lehúzzuk a felső réteget. Tehát, amiből matricák készíthetők. Ilyet nagyobb papírárukat forgalmazó művészboltokban, dekorációs üzletekben vásárolhatunk, öntapadós papír megnevezéssel.

A geometrikus mintát sötétkék alapszínre vittem fel, ezüst, fehér és sárga színnel, míg a bagoly mintához csillámos sárga, csillámos bordó és fekete színű filcet használtam, 2-3 mm-es hegyvastagsággal.

Nézzük, hogyan készíthetünk ilyen mintákat:

Ha kiválasztottuk a sapkát, amit díszíteni szeretnénk, illetve a mintához való filceket, akkor már csak a sablont kell elkészítenünk. A választott mintát nyomtassuk vagy rajzoljuk rá a matricapapírra.IMG_0071

Az elejére és a hátuljára is lehet, de, ha a hátuljára nyomtatjuk, akkor a minta tükörképe fog a sapkára kerülni! Erre főleg akkor figyeljünk, ha feliratot rajzolunk! Ezután kivágó késsel (esetleg kisebb sniccerrel), óvatosan vágjuk ki azokon a részeken, ahová majd a színek kerülnek. Sokkal könnyebben megy a vágás, ha vágóalátétet használunk.

IMG_0072

Esetleg bármilyen vastag, kemény lap megfelel, de mindenképpen annyira vastagnak kell lennie, hogy ne szaladjon át rajta a penge. A vágóalátét azért nagyon jó, mert kicsit rugalmas, így könnyen halad a kés éle.

Ha sikerült kivágnunk a mintát, akkor vágjuk körbe, úgy, hogy körülötte maradjon kb. 1,5 cm-es perem, hogy jól oda tudjon tapadni az alaphoz. Ezután óvatosan húzzuk le a matricapapír hátulját. Vigyázzunk, hogy nehogy valahol összetapadjon.

Majd, belülről kifelé haladva simítsuk rá a sapi elejére. Sokkal könnyebb lesz, ha valamire ráhúzzuk a sapit, mert kifeszül az anyag. Én egy nagy plüssfigurára igazítottam rá, de valakinek a fejére is rátehetjük.Ha alul kis bevágást ejtünk, akkor jobban ki tud feküdni a papír. Finoman nyomkodjuk oda a kivágott részek széleit, hogy ne maradjon hézag.

IMG_0073

Ha sikerült ráilleszteni a sablont, akkor kezdődhet a színezés. Tetszőleges színekkel töltsük ki a “nyílásokat”.

IMG_0077

IMG_0078

Miután befejeztük a színezést két lehetőségünk van, vagy megvárjuk míg a festék megszárad és utána szedjük le a sablont, vagy közvetlenül színezés után leválasztjuk az anyagról. Ezt a matrica sablont nem tudjuk újból felhasználni, ki kell dobni. Ha a festék megszáradt, akkor ügyesen, valamilyen íves felületre ráhúzva, egy anyagrétegen keresztül le tudjuk vasalni. Ha fixálást nem igénylő filcünk van, akkor ezt a műveletet megspórolhatjuk.

IMG_0082

A második minta is ugyanilyen eljárással készült, így a műveleteket csak képekben osztom meg veletek.

IMG_0107IMG_0109
IMG_0112IMG_0115

Bármilyen motívumot rajzolhatunk, sokan szeretik ezeket a sapikat, akár ajándékba is készíthetünk ilyet.

IMG_0117             IMG_0120

Remélem tetszett a sapidíszítés! Próbáljátok ki ti is!

ITT FELIRATKOZHATTOK AZ ÖTLETLEVELÜNKRE!