Textilfilc varázslat 7.

Így,ennek a témának a vége felé,egy olyan dolgot szerettem volna kipróbálni,ami nekem is újdonság. Poliészter selyem anyagra rajzolni textilfilccel. Sosem díszítettem még ilyen textíliát filccel,mert nem gondoltam,hogy eredményes lehet,hiszen inkább selyemfestéket vagy textilfestéket tudtam rajta elképzelni. Nagyon fényes,csúszós felületű és vékony anyag. Fenntartásom volt azzal kapcsolatban,hogy az anyag nem ereszti e át túlságosan a festéket,főleg a normál színeknél. A glitteres filcek nem annyira folyékonyak. Bár,belegondolva,a selyemfesték is elég híg,mégis szépen lehet vele dolgozni.

Akkor,lássuk,mire jutottam:

Egy ezüstszürke,ujjatlan,hosszított felsőt választottam. Most nem sablon alapján haladtam,csak saját elgondolás szerint,szabad kézzel rajzoltam.

img_0075matyo_kert_selyem_kendo_ket_szinu_noi_kendo_ajandek_noknek_3_

Olyasmi mintát szerettem volna,ami a selyemfestésre emlékeztet. Ezekből a mintaelemekből kombináltam ki a felsőre került díszítést. Először fehérrel megrajzoltam a körvonalakat,aztán színessel, glitteres narancs,glitteres lila és világoskék színekkel kiszíneztem a részeket.

img_0086img_0094

Szépen tudtam vonalazni,bár,ahogy számítottam rá,a fehér szín eloszlott,de nem folyt szét, így halványabb lett a végeredmény. Ennek ellensúlyozására,amikor megszáradt,kis vonásokkal rámentem itt-ott még egy kis fehérrel. A többi szín szépen érvényesült,könnyen tudtam dolgozni. Megkönnyítette a dolgomat,hogy nem voltak egyenetlenségek,tudtam hosszabb vonásokkal haladni,egyenletesen,szépen színezni. Viszont nehézséget okozott,hogy csak kevés festéket vihettem fel,mert ahová nagyobb mennyiség került,ott nagyon átnedvesedett az anyag, és az alá tett védő réteg is. Feltétlenül szükséges volt megvárnom,amíg megfelelően megszárad a minta,csak azután tudtam elmozdítani a felsőt,nehogy átmaszatolódjon a festék. Éppen ezért festik a selymeket kereten.

img_0100

Mindent összevetve,egész jól működött a textilfilc ezen az anyagon is. Az még hozzátartozik az igazsághoz,hogy több textilfilc használati útmutatójában az szerepel,hogy max. 20%-ban szintetikus anyagokon használható. Én ezt azért nem venném ennyire komolyan. Az általában viselt ruhadarabok többsége megfelel a filcezéshez,természetesen,ha a felületük megfelelő,nem bolyhos,bordázott,stb.  Én most 100%%-ban szintetikus anyagra használtam a filceket,eddig teljesen megfelelt a feladatnak. Vasalással fixálva,szerintem nem lesz vele probléma.

img_0101

Elsőre,egész jól sikerült a selyemre filcezés. Ti is próbálgathatjátok,ha van kedvetek! Iratkozzatok fel ötletlevelünkre, ITT ,hogy még több érdekességet oszthassunk meg veletek!